STE PRIPRAVLJENI? SAMO ŠE DO NOVEGA LETA!

Začetna / Kako nastanejo ognjemeti

Kako nastanejo ognjemeti

ZGODOVINA OGNJEMETOV

Ognjemeti – koliko so stari in kdo jih je izumil

Dvignite roko, kdo ve, kako nastanejo ognjemeti, kaj jim daje barvo in kdaj so bili odkriti? Čeprav Orion izdeluje najboljši ognjemet v regiji, ne, nismo ga izumili mi. Za to so zaslužni starodavni kitajski alkimisti.
Res je, vsega niso naredili sami. Povsem po naključju so s stresanjem in eksperimentiranjem z različnimi mešanicami ugotovili, da je mešanica kalijevega nitrata, žvepla in premoga lahko vnetljiva. In tako se je rodil smodnik.

Kdaj so nastali ognjemeti?

Kitajci že od 12. stoletja uporabljajo smodnik za izdelavo ognjemetov. Njim se lahko zahvalimo tudi za tradicijo obeleževanja različnih dogodkov z ognjemetom, kot so praznovanje novega leta, praznovanja rojstev, rojstnih dni in drugih pomembnih dogodkov. Ta tradicija se je ohranila vse do danes v večini delov sveta. Vstop v novo leto brez ognjemetov na glavnih mestnih trgih si je težko predstavljati, a jih uporabljamo tudi na zasebnih praznovanjih, ko obeležimo vse pomembne dogodke. Simbolizira srečo in veselje. Resda so ga Kitajci v starih časih uporabljali tudi v obredne namene. Danes so vodilni proizvajalci ognjemetov, ob praznovanju kitajskega novega leta pa organizirajo poseben spektakel.

V Evropi so ognjemete začeli uporabljati nekoliko kasneje. Pogoj za to je bil prenos znanja o smodniku na evropsko celino v 13. stoletju. Minilo je še nekaj stoletij, dokler niso ognjemetu dodali tisto zelo pomembno komponento – barvo. Vendar ima večina ljudi raje barvite ognjemete, medtem ko se beli uporabljajo za posebne namene, kot so poroke, da dodajo pridih glamurja in elegance.

 

Kako nastanejo barve v ognjemetu

Barvitost, različne efekte v zeleni, modri, rdeči in drugih barvah, ki prepredajo nebo, je tudi tokrat omogočila kemija. Za rdečo barvo v ognjemetih ji dodajajo stroncijeve soli, za modro barvo pa bakrove soli. Oranžni ognjemeti lahko svojo lepoto dolgujejo uporabi kalcijevih soli, medtem ko so natrijeve soli odgovorne za rumeno barvo. Zeleni ognjemet nastane z dodajanjem barijeve soli, za mnoge najlepša, vijolična barva ognjemeta pa nastane z mešanjem bakrove in stroncijeve soli. Belo in srebrno barvo dobimo s kombinacijo magnezija, aluminija in titana. Sliši se precej zapleteno, vendar so proizvajalci popolnoma izpopolnili način izdelave.

 

Kako nastajajo različne oblike v ognjemetu

To je že stvar kreativnosti pirotehnikov. Ko pogledaš v nebo in ne moreš verjeti, kako osupljiv je ognjemet, je to njihovo delo. Zato Orion poleg vrhunske kakovosti, sodobne tehnologije in nadzora varnosti izdelkov veliko vlaga v stalno izobraževanje svojih pirotehnikov. Ti so najpomembnejši za lep in uspešen ognjemet. Vsako ognjemetno bombo morajo dobro poznati, koliko časa traja, da eksplodira, kako visoko leti, kakšna je barvna shema in podobno. Kakšne posebne skrivnosti ni, njihov uspeh so zagotovilo znanja, ljubezni do ognjemeta in uživanja v tem, kar počnejo.

 

Profesionalni ognjemeti in zabavna pirotehnika

Profesionalni ognjemeti so ognjemeti, ki jih izvajajo profesionalci. Za njihovo izvedbo je potrebno pridobiti posebna dovoljenja pristojnih organov, soglasje lastnika zemljišča na katerem se izvaja ognjemet, in varnostni pas za ognjemet. Niso rezervirani le za javne prireditve, dogodke ali festivale. Pogosto jih izvajajo na porokah, zasebnih praznovanjih različnih obletnic, fantovščin in dekliščin. To so zagotovo najbolj razkošni in najlepši ognjemeti.

Skozi celo leto lahko v Orion Pyroshop trgovinah kupite tudi ognjemetne baterije, ognjemete, ki jih lahko uporabljajo vsi starejši od 18 let. Ne zahtevajo nobenega strokovnega znanja, niti prisotnosti pirotehnikov. Enostavno se aktivirajo z enim samim vžigom, vendar je potrebno upoštevati varnostna navodila za aktiviranje. Izbirate lahko med desetinami ognjemetov iz Orionove ponudbe, različnih kalibrov, obsegov, barv in števila izstrelkov. Ponudba sega od skoraj profesionalnih sestavljenih ognjemetov z več kot 400 izstrelki do ognjemetov kratkega trajanja in manjšega števila izstrelkov.

 

Kakršen koli ognjemet potrebujete in za katero koli priložnost, se lahko s popolnim zaupanjem obrnete na nas. Skupaj bomo poskrbeli za pravi ognjemet.

Deli s prijatelji

Mogoče vas bo zanimalo

0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaNazaj v trgovino